Emzirme Döneminde Beslenme

Anasayfa Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Beslenme

Diyetisyen Dilara Karaca olarak İstanbul’da faaliyet gösterdiğimiz diyetisyen merkezimizde annelere emzirme döneminde beslenme ve diyet programları düzenlenmektedir. Annenin emzirme döneminde doğru, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenme bebeğin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Emziren annelerin beslenme programlarını düzenlerken bütün besin gruplarına yer vermekteyiz. Çünkü emzirme döneminde beslenme programları çeşitli olmaktadır. Beslenme içeriğinin çeşitli mineral ve vitaminler yönünden zengin olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme döneminde beslenme programı içerisinde süt, süt ürünleri, sebze, meyve, protein, tahıl grubu yer almalıdır. Emziren annenin günlük beslenmesinde 3 porsiyon süt ve süt ürünü, 3-4 porsiyon balık, tavuk, et, yumurta, kuru baklagiller, 4-5 porsiyon taze meyve ve sebze yer alması gerekir. Bununla birlikte emziren annelerin sıvı alması oldukça önemlidir. Çünkü anneler emzirirken vücut sıvıya ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden anneler suyun yanında meyve suyu, bitki çayı, komposto ya da ayran gibi sıvılar tüketmelidir.

Emzirme Döneminde Beslenme Programı

İstanbul’da en iyi diyetisyen olarak gösterilen Dilara Karaca zayıflama merkezimizde anneler için emzirme dönemlerinde uygulayacakları sağlıklı ve yeterli beslenme için programlar hazırlanır. Emzirme dönemindeki annelerin hazırlanan emzirme döneminde beslenme programında şunlara dikkat etmesi gerekir:

  • Günlük yaklaşık olarak 4 litre sıvı tüketmeliler
  • Alkol ve sigaradan uzak durmaları gerekir
  • Sigara zararlı maddeler içermektedir ve anne sütüyle bebeğe geçtiği için sigara tüketilmemelidir. Çünkü anne emzirme döneminde sigara içerse bebeklerinde kusma, huzursuzluk, gaz sorunları ortaya çıkmaktadır
  • Kola tüketiminden kaçınmak gerekmektedir
  • Fazla yağ tüketimi, fazla baharat tüketiminden kaçınılması gerekir
  • Kafein bebeklerde huzursuzluğa yola yol açmaktadır. Bu yüzden kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır
  • Öğün sayısı artırılmalıdır. Gün içerisinde sık sık ve az az beslenme benimsenmelidir
  • Süt ürünleri ve süt tüketimi 2 porsiyon olmalıdır. Bununla birlikte meyve ve sebze tüketimi 3-5 porsiyon olmalıdır. Ayrıca et ve et ürünleri tüketimi de bir porsiyon olmalıdır.
  • Lahana, soğan, sarımsak, karnabahar, kuru baklagiller gibi besinler bebekte gaz sancısı oluşmasına yol açmaktadır. Bu yüzden bu tarz besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Emzirme Döneminde Annenin Uzak Durması Gereken Gıdalar

En iyi diyetisyen merkezlerinden biri olan diyet merkezimizde emzirme döneminde olan annelerin uzak durması gereken besinler kişiye göre belirlenmektedir. Annenin tüketmemesi gereken besinler nelerdir? Erik, kavun, mandalina, üzüm, portakal gibi meyveler de gaz yapabilir. Emzirme döneminde annelerin almış olduğu gıdalara göre eğer bebekler hassasiyet gösteriyor ve emzirme döneminde huzursuz oluyorlar ise o gıdadan uzak kalmaları önerilmektedir. Aynı zamanda bebeğin rahatladığı gıdaları yemek oldukça önemlidir. Bebeğin rahatsız olduğu gıdaları da emzirme döneminde beslenme programından çıkarmak gerekmektedir. Bu da her kişiye göre değişmektedir. Bununla birlikte aile içerisinde bazı gıdalara karşı bir alerjik durum söz konusuysa bu gıdaları tüketirken oldukça dikkatli olmak gerekir. Kuru baklagiller, karnabahar, lahana, sarımsak, soğan gibi gıdalar bebekte gaz sancısı ortaya çıkarabilmektedir. Eğer böyle bir durum gözlemlersiniz bu gıdalardan uzak kalmanız gerekir.

Annenin hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlığına emzirme döneminde de devam etmesi önerilir. Çünkü annenin emzirme döneminde beslenme programı anne sütü için ve bebek sağlığı için çok oldukça önemlidir. Ancak beslenme gruplarında çeşitliliğe yer vermek gerekmektedir. Ayrıca öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmak önerilir.

Emzirme Döneminde Beslenme: Anne Sütünü Arttıran Besinler Nelerdir?

Diyetisyen önerisi kapsamında anne sütünü arttıran besinler şunlardır:

  • Bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunan yumurta beslenme programında olmalıdır.
  • Fosfor ve kalsiyum içerikli mineralleri içeren yoğurt, süt, ayran mutlaka beslenme programında yer alması gereken gıdalar arasındadır.
  • Kalsiyum, demir ve folik asit gibi içerikleri barındıran ve çok pişirmeden tüketilmesi gereken pazı, dereotu ve ıspanak diyet listesinde mutlaka olması gereken besinler arasındadır.
  • Anne sütünü arttırıcı ve yatıştırıcı etkisi olan rezene beslenme listesinde yer almalıdır.
  • Demir eksikliği süt üretimi düşürdüğü için demir kaynağı olan ürünlere yer verilmesi gerekmektedir.
  • Lif, protein, mineral, vitamin, kalsiyum, antioksidan kaynağı olan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar
  • Süt oluşumunu destekleyen havuç aynı zamanda anne sütünü zenginleştirmektedir ve beta karoten içerir.
  • Anne sütünü arttıran bir diğer önemli besin soğandır

Emzirme döneminde uygulanan sağlıklı emzirme döneminde beslenme programı, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için uygun olan beslenme yöntemidir. Anne bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik, psikolojik her etkiye sahip olduğu için emzirme sırasında ihtiyaç duyulan besin ihtiyacı daha fazladır. Özellikle doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. Emzirme döneminde süt üretimi enerji için gereklidir.

Diyetisyen tavsiye kapsamında olan ve kalsiyum yönünden zengin olan yumurta, peynir ve süt beslenme programında mutlaka yer almalıdır. Salam, sosis gibi katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte vitamin yönünden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir. Demir eksikliği emzirme dönemine oldukça sık karşılaşılan sorun olmaktadır. Bu yüzden kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Emzirme Döneminde Diyet

Emzirme döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde annenin aması gereken besin miktarı günlük 1800 kalorinin altına düşerse vücut için gerekli olan besin öğeleri yeterli miktarda alınamaz. Özellikle bu dönemde anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemelidir. Bu süreçte annelere lohusa zayıflama diyeti uygulanır. Bu dönemde yağlı, unlu, şekerli besinlerin aşırı tüketilmemesi gerekir. Demir bebeğin demir depolanması açısından önemlidir. Bununla birlikte, omega-3 bebeğin mental gelişimi için önemlidir. Ayrıca içeriğinin bilinmediği gıda maddesi tüketilmemelidir.

Emzirme döneminde beslenme ile ilgili paylaşımlar için bizi Instagram‘da! takip edebilirsiniz!