Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme
En sık rastlanan sindirim sistemi hastalıkları gastrit, reflü, irtibat bağırsak hastalığı, kabızlık hastalıklarıdır. Aşırı miktarda besin tüketmek, hızlı şekilde yemek yemek, gece geç saatlerde yemek yemek, lifli yiyecekleri fazla tüketmek mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemi hastalıklarına yol açar. Diyetisyen Dilara Karaca olarak merkezimizde sindirim sistemi hastalıklarında kişiye özel sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programı hazırlamaktayız. Böylece kişinin kilo kaybı, iştahsızlık gibi risklerinin önüne geçilmektedir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Beslenme Programı
İstanbul diyetisyen merkezimizde kişiye özgü beslenme programı belirlenirken sindirim sistemi hastalığı belirtilerinin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Başlıca sindirim sistemi hastalıkları şu gruplara ayrılmaktadır:
- Ağız hastalıkları
- Özefagus hastalıkları
- Mide hastalıkları
- Bağırsak hastalıkları
Özefagus hastalıkları da reflü hastalığı, özefagus akalazya hastalığı, hiatal dernia hastalıkları şeklinde karşımıza çıkar. Mide hastalıkları ülser, gastrit, dispepsi, hazımsızlık, dumpimg sendromu gibi çeşitli hastalıklar olmaktadır. Başlıca bağırsak hastalıkları ise kabızlık, ishal, emilim bozukluğu, kısa bağırsak sendromu ve kalın bağırsakla ilgili hastalıklar olmaktadır. Kalın bağırsakla ilgili hastalıklar, ülseratif kolit, crohn hastalığı, irritabl bağırsak, divertiküler kolon hastalığı gibi hastalıklardır.
Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme: Ağız Hastalıkları ve Beslenme
Ağız hastalıklarının beslenme ve tedavisi nasıl olmalıdır? Ağızdaki diş eti sorunları ya da diş çürüğü gibi problemlerde beslenme tedavisinde ara öğünlerde karbonhidratlı besin tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca şekerli besin tüketiminin azaltılması gerekir. Sulu besinler tercih edilmelidir. Ağız içerisinde bulunan yaralar için de az posalı ve sulu besinler mutlaka önerilmektedir. Dengeli ve yeterli beslenme gerekir.
Ülseratif Kolit ve Beslenme
Ülseratif kolit hastalığı, rektum ve kolonda meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genç erişkin ya da orta yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Hastalığın kesin sebebi bilinmez. Bu hastalıkla şiddetli bir şekilde karın ağrısı, ishal, ateş, karında şişme, huzursuzluk, halsizlik belirtileri vardır. Bu hastalıktan kurtulmak için sindirim sistemi hastalıklarında beslenme tedavisi nasıl olmalıdır? Yüksek enerjili, az posalı, bol protein içeren, vitamin ve minerallerden zengin olan ve az yağlı olan bir diyet programı düzenlenmelidir. Sık sık ve az az beslenmek tavsiye edilir. Bununla birlikte diyetisyen önerisi olarak yoğurt tüketimi gerekmektedir.
Crohn Hastalığı ve Beslenme
Kronik enfeksiyon hastalıklarından birisidir. İştahsızlık, karın ağrısı, şişkinlik, dışkıda kan görülmesi, gaz, ateş, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme ve tedavisinde sıvı kaybının karşılanması gerekir. Daha sonra bağırsakların dinlendirilmesi için bireyin yeterli ve dengeli şekilde beslenmesi gerekir. Beslenmede az posalı, bol proteinli, enerjisi yüksek ve az yağlı yiyecekler verilmektedir.
En iyi diyetisyen olarak görev yaptığımız merkezimizde vitamin ve mineral bakımından zengin olan B1, B2 ve B12, Selenyum, A, D vitaminleri verilir. Ayrıca zengin bir beslenme programı hazırlanır. Bu hastalıkta süt, süt ürünleri, turunçgiller, mısır, buğday, pirinç gibi ürünler semptomları artırmaktadır. Bu yüzden dikkat etmek gerekir. Baharat, acı, kahve, kola, çay, alkol gibi besinlerden, çiğ sebze ve meyve tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu ve Beslenme
IBS olarak bilinen hastalık kalın bağırsakta karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, gaz gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bağırsak yapısında bozukluk olmamakla birlikte bağırsağın işleyişi aksar.
Özefagus Hastalıkları ve Beslenme
Özefagus hastalığında beslenme tedavisi nasıl olmaktadır? Kısacası özefagus mide ile ağız arasında bulunan 25 santim uzunluğunda olan bir borudur. Özefagus hastalıkları akalazya, reflü ve hiatal herni hastalıklarıdır. Akalazya hastalığında beslenme tedavisi nasıl olmalıdır? Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programı düzenlenirken hastanın şikayetleri dikkate alınmaktadır. Diyetisyen tavsiye olarak öğünler 6 ya da 8’e çıkarılmalıdır. Ayrıca yumuşak ve posası az besinler verilir. Besinlerin iyi çiğnenmesi gerekir. Çok soğuk ya da çok sıcak içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Bu hastalıkta yeterli beslenme oldukça önemlidir.
Reflü Özefajisit Hastalığı ve Beslenme
Diyetisyen Dilara Karaca’nın sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programında günde en az 3 öğün şeklinde düzenli yemek tavsiye edilmektedir. Şişmanlık reflüde uyarıcı bir risk faktörü olmaktadır. Bu yüzden hastanın ideal olan vücut ağırlığına gelmesi sağlanmalıdır. Yatmadan önce besin tüketilmemelidir. Spor yapmadan önce yemek yenmemelidir. Bununla birlikte kahve, kola, asitli yiyecekler ve içecekler, domates, baharat gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Sıvı alımı öğün aralarında olmalıdır.
Kısa Bağırsak Sendromu
Bu senin sondaki beslenme tedavisi protein enerjisi yüksek vitamin ve mineral ağırlıklı bir sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programı düzenlenmelidir sıvı gereksinimi ayarlanır yumuşak ve az posalı besinler tüketilmelidir.
Divertiküler Kolon Hastalığı ve Beslenme
Kolon duvarının dışarıya doğru cepheleşmesi şeklinde ortaya çıkan hastalıktır. Az posalı diyet tüketimi, şişmanlık, yaşlılık, bakteriyel enfeksiyonlar bu hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalıktaki beslenme tedavisinde diyet posası azaltılmalıdır. Yavaş yavaş posa miktarı artırılmalıdır. Özellikle sıvı tüketiminin artırılması gerekir. Bununla birlikte kavurma, kızartma gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Diyare (ishal) Hastalığı ve Beslenme
İshal hastalığının birçok sebebi olabilir. Örneğin safra kanalı tıkanıklığı, hepatit hastalığı, psikolojik sorunlar, antibiyotik tedavileri, kanser, zehirlenmeler, bakteriyel viral enfeksiyonlar gibi çeşitli sebeplerle bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Hem elektrolit hem de su kaybı olur. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme tedavisinde posalı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca beslenme programında enerji gereksinimi artırılmalıdır. Elektrolit ve su kaybının karşılanması gerekir. Beslenmede az yağlı yoğurt, su tutucu etkiyi arttıran şeftali, elma gibi besinler verilmelidir. Ayrıca ayran tüketimi arttırılmalıdır.
Dumping Sendromu ve Beslenme
Dumping sendromu mide ameliyatlarından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlarda ve orta yaş üzerindeki kişilerde daha çok görülmektedir. Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programında öğün 6 ya da 8 öğüne çıkarılmalıdır. Özellikle şeker kullanımı azaltılmalıdır. Yemeklerden 1 saat önce sıvı alınmalıdır ya da yemeklerden daha sonra sıvı alınması gerekir.
Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme ile alakalı paylaşımlar için Dilara Karaca’yı Instagram‘da takip edebilirsiniz!