Kronik Hastalıklarda Beslenme

Anasayfa Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Sağlık hizmetlerinin verdiği etkinliklerin artmasıyla birlikte bireysel diyet imkanı, sağlık hizmetleri erken ölüm, sakatlıklar önlenebilmektedir. Çeşitli kronik hastalıklarda beslenme ilkeleri farklılık gösterebilmektedir. Örneğin kalp hastalığı bulunan kişiler, diyabet hastalığı olan kişiler ve 65 yaş üstü kişiler ve çeşitli hastalıklar için birçok beslenme ilkeleri bulunmaktadır. Ayrıca kronik hastalar için yapılan araştırmalarda fiziksel aktivite, alkol ve sigara tüketmemek, sağlıklı ve dengeli bir diyet yaşlılığa bağlı oluşan semptomları, kronik hastalıklarını azaltma, kronik hastalıklarda oluşabilecek riskleri azaltma, kronik hastalıkların ilerlemesini azaltma gibi etkiler görülmüştür. Kronik hastalıklarda beslenme konusunda İstanbul diyetisyen sayısı oldukça fazladır.

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Diyetisyenler hastalığınıza, şikayetinize veya istediğinize bağlı size belli tahliller yaparak sağlıklı ve dengeli bir diyet hazırlamaktadır. Ayrıca besin takviyesi de önerebilmektedir. Kalsiyum, D vitamini besin takviyeleri ile postmenopozal kadınlar artmakta olan kemik mineral yoğunluğu ve kırık gibi yararları bulunmaktadır. Her çeşit besinden ve öngörülen besinlerden az az ve sık yemek besin dengesi sağlamak için en iyi yollardan biridir. Aynı zamanda kalorili besinleri tamamen hayattan çıkartmak yerine tadımlık yiyerek hem kalori miktarınızı ayarlayabilir hem de hiçbir besinden sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek dönüşler almamış olursunuz. En iyi diyetisyen sizin için bu dengeyi ayarlayabilir. Üstelik size verilen diyet programına uymaktan başka yapmanız gereken hiçbir şey kalmaz.

Diyabet Hastalarında Beslenme

Diyabet hastaları için uygulanan diyet kısıtlayıcı bir diyet değildir. Besleyici gıdalar bakımından zengin, düşük yağ ve karbonhidrat içeren, sebze ve meyve ağırlıklı, tam tahıl içeriği ağırlıklı sağlıklı ve dengeli beslenme diyetidir. Yani her besin grubundan yeterli miktarda ve öğün saatleri içerisinde tüketmek ideal beslenmedir.

Kronik Hastalıklarda Beslenme: Diyabet Hastalarına Tavsiye Edilen Besinler

Sağlıklı Karbonhidratlar: Karbonhidratlar ana besin kaynağından biridir. Ayrıca vücuda enerji verme gibi görevleri bulunmaktadır. Sağlıklı bir kronik hastalıklarda beslenme programında karbonhidratlar olmazsa olmazdır. Lif bakımından zengin gıdalar:

  • Bitkisel gıdaların sindirilememiş kısımlarıdır.
  • Balık: Haftada en az 2 kere tüketilmesi önerilmektedir.
  • İyi yağlar: Badem, ceviz, zeytinyağı, zeytin önerilmektedir.

Diyabet Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler

  • Doymuş yağ: Salam, sosis gibi, yüksek yağ içeriği bulunan süt ürünleri gibi besinler tüketildiği taktirde günlük kalori alımının %7’sini geçmemelidir.
  • Trans yağ: İşlenmiş gıdalar ve margarin gibi ürünleri tüketmemek gerekir.
  • Kolesterol: Hayvansal protein içeren besinler, kabuklu deniz mahsulleri ve sakatatlar da yüksek oranda kolesterol bulunmaktadır.
  • Tuz: Fazla tuz tüketimi böbrek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Tansiyon Hastalarında Beslenme

Kalbin kan pompalarken oluşturduğu basınca tansiyon denilmektedir. Kan basıncı yükselmesi ile de organları besleyen damarlarda tıkanma ve kireçlenme gibi şikayetler oluşmaktadır. Yüksek tansiyon şikayeti yaşayanlarda yağlı besinlerden ve yağda kızarmış olan besinlerden, şekerli besinlerden, hamur işleri, kahve, abur cubur, tuzlu besinlerden, gazlı içecekler, margarin vb. besinler tansiyonu yükseltir ve vücuda zarar verir. Bu sebeple bu besinlerden uzak durmak kronik hastalıklarda beslenme konusunda büyük önem taşımaktadır. Bu besinlerden uzak durmanın yanı sıra fiziksel aktivite ve egzersizler, sigara ve alkol tüketmeme, bol su tüketmek tansiyonu düzenlemede büyük rol taşımaktadır.  Ayrıca halk arasında sarımsağın da tansiyonu dengede tuttuğu bilinmektedir. Örneğin yemeklerinize bir miktar sarımsak ekleyerek tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Aksi taktirde damarlarda ve organlarda kalıcı hasar oluşabilmektedir. Ancak tansiyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın en önemli yolu ise tüketilmemesi gereken besinleri tüketmemek ve fiziksel aktivite ile destekleyerek tansiyonu normal seviye de tutmayı sağlamaktır.

Kronik Böbrek Hastalıklarında Beslenme

Kronik böbrek hastalığı böbreklerin vücut sularının dengesini sağlayamayacak şekilde bozulmasıdır. Bu hastalıkta bol su tüketimi ve tuzlu besinlerden uzak durmak çok önemlidir. Aynı zamanda kronik böbrek hastalıklarında beslenme ve diyet çok önemli bir etkendir. Diyetisyenlerin hazırladığı uygun bir kronik hastalıklarda beslenme programı ile böbrek hastalıklarının ilerlemesi durur. Bunun için diyetisyen çok önemli bir etkendir. Diyetisyen önerisi ile uygun diyetisyeni bulmak sizin için çok önemlidir. Kronik hastalıklarda beslenme programında en önemli etkenler şunlardır;

  1. Uygun kilo miktarının sağlanması ve korunması gerekmektedir.
  2. Vücut için uygun olan protein ve enerji miktarının karşılanması gerekmektedir.
  3. Diyetteki sodyum, fosfor, potasyum, sıvı, vitamin- mineral gibi besin ögeleri yeterli miktarda alınmalıdır.
  4. Kronik hastalıklarda beslenme programı kapsamında tahıllar, ekmek, reçel, bal gibi karbonhidrat içeriği bakımından zengin olan besinler yeterli miktarda alınmalıdır.
  5. Kronik böbrek hastalıklarına sahip bireylerde yüksek kolesterol içeren besinler tüketmek böbrek hasarını hızlandırdığı bilinmektedir. Bu yüzden yağ tüketilirken oldukça dikkatli olunmalıdır. Örneğin zeytinyağı, ayçiçeği yağı, sıvı yağlar tercih edilmelidir. Özellikle margarinlerden uzak durulmalıdır.
  6. Böbrek fonksiyonlarına göre proteinden de kesinti yapmak gerekir.
  7. Kronik böbrek hastalarının ne kadar tuz kullanması gerektiği diyetisyen tarafından değerlendirilmektedir. Özellikle kronik böbrek hastalarının diyet planı mutlaka bir diyetisyen tarafından yapılmalıdır.

Kronik Hastalıklarda Diyetisyen Önemi

Kronik hastalıklarda beslenme bozuklukları, kilo problemleri ve yanlış beslenme düzenini beraberinde getirmektedir. Özellikle kronik hastalıklarda beslenme büyük önem taşımaktadır. Beslenme planının doğru olması kronik hastalığın ilerlememesi ve hastalıkla yaşamayı öğrenmek için büyük önem taşır. Ayrıca kronik hastalıkların önüne geçilmesi için kişiye özel diyet programı hazırlanmaktadır. Diyetisyen sizin için en uygun diyet planını hazırlayacaktır. Alanında uzman olan diyetisyenler ile kadın hastalıkları, nörolojik hastalıklar, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalık grubuna giren hastalıklar için kronik hastalıklarda beslenme tedavileri uygulanmaktadır. Bu yüzden en iyi diyetisyen tercihi yapmalısınız. İstanbul’da en fazla diyetisyen tavsiyesi Dilara Karaca olarak merkezimizde Şişmanlık Problemi, Diyabet Hastalığı, Kilo Problemi, Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, Aşırı Kilo Problemi, İnsülin Direnci Kazanma ve Metabolik Sendrom Tedavisi, Kilo Almak İçin Diyetler, Zayıflama Diyetleri hizmetleri vermekteyiz.

Kronik hastalıklarda beslenme ile ilgili tavsiyeler için Diyetisyen Dilara Karaca’yı Instagram‘da takip edin!