Yeme Bozukluklarında Beslenme

Anasayfa Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme Bozukluklarında Beslenme Tedavisi

Diyetisyen Dilara Karaca İstanbul’da en çok tavsiye edilen diyetisyenlerden olup, merkezimizde yeme bozukluklarının tedavisinde uygulanacak yeme bozukluklarında beslenme programları yapılmaktadır. Yeme bozuklukları uzun bir dönem tedavi gerektiren bir hastalıktır. Yeme bozukluk hastalığı kronik bir hastalık olmaktadır. Çoğunlukla madde bağımlılığı, depresyon, anksiyete bozuklukları gibi hastalıklarla birlikte görülen bir hastalıktır. Kişiler bu hastalıkta kendilerini şişman olarak algılarlar. Duygusal karmaşalar ile birlikte aşırı yemek yeme isteğini azaltma yoluna giderler. Ayrıca şişman olmaktan korkma ve zayıflamaya yönelik bir hastalıktır.

Yeme Bozukluklarında Beslenme Tedavisi

Yeme Bozukluklarında Beslenme Tedavisi

Yeme bozuklukları şu hastalıklardan oluşmaktadır:

  • Anoreksiya Nevroza
  • Bulimia Nevroza
  • Atipik Yeme Bozuklukları
  • Ruminasyon Bozuklukları

Diyetisyen merkezimizde, yeme bozukluğu hastalıklarında uygun beslenme ve tedavi yöntemleri kapsamında sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazandırılır.

Anoreksiya Nevroza ve Beslenme Tedavisi

Bu hastalık boy ve yaş olarak değerlendirildiği zaman normal bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme durumudur. Beden algılamasında bozukluk, şişmanlamaktan aşırı korkma şeklinde kendini gösteren bir yeme bozukluğu hastalığı olmaktadır. Bu hastalık çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkar. Erkeklerde daha nadir görülmektedir. Anoreksiya hastalığında olan bir kişi kilo almaktan oldukça korkar. Şişmanlık kâbus haline gelir.

Bu kişiler toplum içerisinde oldukça ufak porsiyon tüketirler. Aç olsalar bile tok olduklarını herkese söylerler. Bu kişiler kısa sürede çok fazla kilo verirler. Ayrıca kabızlık sorunları vardır. Bunun yanında saç dökülmesi, tüylenme problemi yaşarlar. Mide bulantısı gibi şikayetleri olur. Aynı zamanda depresif, hiperaktif, korkak ve agresif olurlar. Ağır egzersiz veya sürekli spor yapan kişilerdir. Anoreksiya hastalığına sahip olan kişilerin kilosunun sağlıklı düzeylere gelmesi sağlanmalıdır. Tedavi aşamasında buna göre de bir beslenme programı hazırlamaktayız. Eğer hastanın beslenme problemi ile ortaya çıkmış olan metabolik sorunları varsa öncelikle iç hastalıkları hekimlerinden destek alınmaktadır. Hasta yakın bir şekilde takip edilerek yeme bozukluklarında beslenme programı uygulanır. Böylece hastanın sağlıklı bir kiloya gelmesi sağlanır. Diyetisyen önerisi ile sağlıklı beslenme programının yanı sıra hastaya uygulanacak olan psikoterapi de gerekli olmaktadır.

Yeme Bozukluklarında Beslenme: Bulimia Nevroza ve Beslenme Tedavisi

Bu hastalıkta, hasta gece sürekli olarak egzersiz ve diyet yapmasına rağmen normal kiloda, normal kilonun üzerinde ya da normal kiloda olabilir. Bulimia nevroza hastalığına sahip olan kişi 2 saat ya da yarım saat kadar kısa bir süre içerisinde çok fazla kalorili besin tüketip bunu kusma yolu ile vücuttan atmaya çalışmaktadır. Ayrıca bu kişiler yemek yedikleri zaman kendini kontrolden çıkmış gibi hissettikleri için yemek yeme isteklerini de herkesten saklarlar. Bu hastalıktaki en iyi tedavi yöntemi psikolojik tedavi, ilaç tedavisi ve sağlıklı yeme bozukluklarında beslenme programıdır. İstanbul diyetisyen merkezimizde bu hastalarımıza da kişiye özgü olarak sağlıklı beslenme programları düzenlemekteyiz.

En iyi diyetisyen merkezlerinden olan birimimizde bulimia nevroza hastaları için beslenme tedavisinde beslenme grupları değerlendirilir. Ayrıca ağızdan beslenme sağlanması gerekir. Diyetisyen, hastaya göre kişiye özgü bir yeme bozukluklarında beslenme programı hazırlar. Ayrıca uygun olan mineral, vitaminleri beslenme programına ekler. Bununla birlikte, hastaya düzenli ve dengeli yeme alışkanlığı kazandırır. Diyetisyen tavsiye kapsamında sağlıklı bir diyet programı hazırlar. Diyet programına hastanın istediği ve arzu ettiği yiyeceklerin de eklenmesi gerekir.

Bu hastalık tıkınırcasına yeme periyotları şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Karakterize bir yeme bozukluğudur. Hastanın aşırı yemek yedikten sonra kusması şeklinde kendini gösterir. Bu hastalar aşırı egzersiz yaparak aç kalırlar. Bulimia nevroza hastalığının tedavisi oldukça zor olmaktadır. Bu yüzden profesyonel şekilde program yapılması gerekir. Bu hastalıkta hastalar kendi hastalıklarının farkındadırlar. Fakat kilo alma korkusu yaşadıkları için tedavi istemeyebilirler. Bu yüzden de hem bu hastanın hem de ailesinin bilgilendirilmesi ve eğitim alması sağlanır. Yeme bozukluklarında beslenme tedavisi süresi birkaç yıl kadar uzun sürebilir. Bununla birlikte tedaviden sonra tekrar edebilen bir hastalık olmaktadır.

Yeme Bozukluklarında Beslenme: Atipik Yeme Bozuklukları Hastalığı

Bu hastalık tıkanırcasına yemek yeme sendromu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda adı gece yemek yeme sendromu olarak da geçer. Bu hastalar bir insanın yiyebileceğinden çok fazlasını yerler ve yemek esnasında da kontrollerini kaybederler. Ancak bu hastaların kendilerini durdurmaları mümkün değildir. Normalden daha hızlı yerler. Genellikle yalnız yemeği tercih ederler. Tıkınırcasına yemek yeme hastalığında farklı tedavi yöntemleri uygulamaktayız. Ayrıca psikoterapi de yeme bozukluklarında beslenme tedavisinde oldukça önemlidir.

Ayrıca bilişsel davranış tedavisi ile kilo kaybı gerçekleşir. Böylece amaç bu hastalarda tıkanırcasına yeme periyotlarını azaltmaktır. Davranış tedavisi ile birlikte egzersiz yapma oranındaki artış düzelir, yaşam tarzı dengeye girer. Bununla birlikte ilaç tedavisi verilmektedir. Ayrıca tıkanırcasına yemek yemenin sıklığı azalır. Ağırlık yönetimi programları yapmak gerekir. Gece yemek yeme sendromu ise yeme şeklinin bozulması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Gece yeme bozukluğu psikolojik ve fiziksel sorunlar yaratır. Hasta geceleri önüne geçemediği bir şekilde yemek yeme nöbetleri yaşamaktadır. Bu yüzden de mide rahatsızlıkları ortaya çıkar.

Yeme Bozukluklarında Beslenme: Ruminasyon Bozukluğu ve Beslenme Tedavisi

Ruminasyon bozukluğu nedir? Bu hastalık zihinsel engelli olan kişilerde ve bebeklik döneminde daha çok ortaya çıkmaktadır. Yiyecekler ağız içine geri gelir ve sonra tekrar mideye iner. Bu durum kasıtlı olarak gerçekleşmez. Bu hastalık yetersiz beslenmeye yol açmaktadır. Bu yüzden hastalığın tedavi edilmesi için yeme bozukluklarında beslenme aşaması çok önemlidir.

Yeme Bozukluklarında Beslenme: Yeme Bozukluklarının Belirtileri

Öncelikle yeme bozukluklarının belirtileri nelerdir? Yeme bozuklukları belirtileri bozukluk hastalığına göre değişmektedir. En yaygın olarak görülen semptomlar şunlardır:

  • Öğün atlamak
  • Yemek yememek için mazeret üretmek
  • Sağlıklı beslenme konusunu aşırı kafaya takmak
  • Yüksek kalorili yiyecekleri fazla tüketmek
  • Ayna karşısında uzun vakit geçirmek
  • Kilo vermek için bitkisel ürün ya da takviyeler kullanmak
  • Aşırı egzersiz yapmak
  • Vejetaryen diyetle beslenme

Diyetisyen Dilara Karaca’nın yeme bozukluklarında beslenme tavsiyeleri için Instagram‘da da takip edebilirsiniz!.